Az AI növekvő hatása a pénzügyi szektorban

Közel 70 év telt el azóta, amikor a mesterséges intelligencia először megjelent a filmvásznon, azóta viszont már beférkőzött a mindennapjainkba, és manapság legigényesebb és leggyorsabb ütemben fejlődő iparágak szerves részévé vált, beleértve a pénzügyi szektort is.

Hitelkérelmek ellenőrzése

A mesterséges intelligencia gyorsabban, költséghatékonyabban és többféle tényezőt is figyelembe véve méri fel a potenciális hitelfelvevőveket, ami sokkal megalapozottabb, döntéshez vezet.

Az objektivitást pedig még nem is említettük, amely a mesterséges intelligencia által vezérelt mechanizmus egy másik nagy előnye. Az emberrel ellentétben ugyanis a gép nem valószínű, hogy elfogult lesz.

Kockázatkezelés

Az AI a kockázatkezelésben is nagy segítségére lehet a pénzügyi vállalkozások számára, hiszen hatalmas mennyiségű adatot képes rövid időn belüli feldolgozni, és azonosítani a lehetséges jövőbeli problémák korai jeleit. A kognitív számítástechnika pedig segít a strukturált és a strukturálatlan adatok kezelésében, amely rendkívül időigényes feladatnak számít az emberek számára.

Egy amerikai lízingcég, a Crest Financial is bevetette hasonló feladatkörben a mesterséges intelligenciát az Amazon Web Services platformon, és azonnali javulást tapasztaltak a kockázatelemzés terén.

Csalásmegelőzés

Végül pedig még azt említenénk meg, hogy a mesterséges intelligenciát már évek óta használják a pénzügyi csalás elleni küzdelemben, és a folyamatos fejlődésnek köszönhetően egyre hatékonyabban tudják lefülelni a bűnözőket.

Kiemelt sikereket értek el az AI segítségével a hitelkártya csalások felderítésében, amely az elmúlt években az e-kereskedelem és az online tranzakciók növekedése miatt exponenciálisan nőtt.