Az esküvő költségei

Amikor egy ifjú pár elhatározza, hogy összeköti az életét, az első feladata az esküvői költségek meghatározása lesz. Ehhez egy olyan költségbecslésre van szükségük, ami figyelembe veszi az anyagi lehetőségeiket. A szervezés során olyan váratlan, de csodás dolgok, ötletek jönnek szembe, amik közül biztosan lesz ellenállhatatlan is. Ha van egy részletes költségbecslés, láthatóvá válik, hogy mire mennyit érdemes szánni, illetve az is, hogy honnan lehet esetleg átcsoportosítani összegeket egy-egy vágyott tétel beszerzéséhez.
A költségbecslés elkészítéséhez először is érdemes kategorizálni a felmerülő költségeket. A főbb kategóriák a következők:

– Meghívók
– Esküvői ruhák,
– Gyűrűk
– Étel és ital
– Esküvői szolgáltatók

Meghívók

A meghívókat illik az esküvő előtt pár hónappal kiosztani. Így ez a tétel nem tartozik szorosan az esküvői költségvetésbe, de mégis az esemény egy nagyon fontos része, illetve hírnöke, tehát igenis számolni kell vele.
Esküvői meghívó már 200 Ft/db-tól található az interneten. Ezen az áron csak a szöveg módosítható, az is csak csekély mértékben.
Teljesen egyedi, színében és stílusában az ifjú párhoz alakított esküvői meghívó ára 400 Ft-tól indul. Ezeket profi grafikus készíti az előre egyeztetett paramétereknek megfelelően.
Ne feledjük: nem szükséges minden leendő vendégnek külön meghívót adni, családonként elég egy!

Esküvői ruhák

Az esküvő kétségkívül leglátványosabb, legtöbbet megcsodált eleme a menyasszonyi ruha.
Ruhát lehet bérelni, készen venni vagy varratni. A ruha bérleti díja változó. Akár már 30 000 Ft-ért is találhatunk megfelelőt, de a 300 000 – 400 000 Ft-os ár sem ritka.
Az egyedileg varratott menyasszonyi ruha áránál elmondható, hogy nincs felső határ. Átlagosan 250 000 – 600 000 Ft körüli összeggel számolhatunk.
A menyasszonyi ruha költsége mellett legtöbbször eltörpül a vőlegény öltönyéé. Ára 50 000 – 200 000 Ft között változhat. Mivel azonban a vőlegény az esküvő után is tudja hordani az öltönyt, érdemes jó minőséget venni.

Gyűrűk

A gyűrű az összetartozás jelképe. A gyűrűknek köszönhetően már első pillantásra egyértelműen látszik, hogy viselőjük egy párt alkot.
A legkisebb ráfordítással az örökölt vagy előre elkészített gyűrű átalakítása jár. A kész karikagyűrűk ára páronként 75 000 – 450 000 Ft között van anyagtól és kialakítástól függően. Teljesen egyedi ékszer készítésénél nem számít ritkaságnak millió feletti ár sem.
Hozott arany beszámítása esetén ezek a költségek faraghatóak.

Étel és ital

Az étel és az ital minden kétséget kizáróan a legnagyobb tétel egy esküvői költségvetésben.
Itt megint csak átlagos értékeket ismertetünk, hiszen városonként és menüsoronként nagyon változatos a kínálat. Az esküvői menü árak (italfogyasztással) egy kisebb vidéki városban 10 000 – 15 000 Ft/fő között mozognak. Ugyanez a menü Budapesten vagy más nagyobb városban már akár 15 000 – 25 000 Ft/fő is lehet. De ahogy mondani szokták: határ a csillagos ég.

Esküvői szolgáltatók

Fotós, videós

Mivel mindenki szeretné, ha élete nagy napja örök emlék lenne, ezért az eseményen készült fényképek biztosan nagy becsben lesznek tartva. Kiemelt jelentőséggel bír tehát egy jó fotós és videós megbízása. Kezdő fotóst már 50 000 forinttól is találhatunk. A profik díjazása 250 000 – 500 000 Ft közötti. Az ár az utómunkákat is tartalmazza. Az esküvői videók készítése is hasonló árakon mozog. Már 50 000 Ft értékben is találhatunk videóst, de a fél millió forintos tiszteletdíj sem ritka.

Vőfély, ceremóniamester

Ha nagyobb létszámú esküvőt szeretnénk, hatalmas segítséget jelenthet a lebonyolításban egy rutinos, külső személy. Érdemes tudni, az ő dolga elsősorban nem az, hogy rímet faragjon a húslevesről. Ő az esküvő levezetője. Irányítja a násznépet, gondoskodik arról, hogy a vendégek semmiben ne szenvedjenek hiányt. Jelenléte megkönnyíti az ifjú pár dolgát. Tiszteletdíja széles skálán mozog: 80 000 – 450 000 Ft-ig.

Zene

A násznép zenei szórakoztatására kétféle megoldás közül választhatnak a házasulandók. Ha élőzenét szeretnénk 150 000 – 500 000 Ft körüli árral kell számolnunk.
Manapság egyre divatosabb a zenekar helyett DJ-t alkalmazni a Nagy Napra. DJ-t 100 000 Ft-tól 300 000 Ft között biztosan találunk.

Az itt tételesen végig vett költségek ijesztőek lehetnek. De egy örök emléket kapunk és adunk. Ráadásul különféle módszerekkel és egy kis odafigyeléssel a költségek akár jelentősen csökkenthetők is.