Egy kis segítség az újonnan épített lakások műszaki átadásához

A műszaki átadás rendkívül fontos része egy újonnan épített lakás birtokba vételének, mivel az ebben a szakaszban észre nem vett hibákat később nehezen, vagy egyáltalán nem tudjuk bizonyítani, és ezáltal kijavíttatni sem a kivitelezővel. Ezért ebben a szakaszban kell ébernek lennünk, és felmérnünk a lehető legtöbb hiányosságot.

Melyekre is gondolunk itt pontosan?

Nos, a leggyakoribb hibák között szokott szerepelni, hogy a lakás alapterülete eltér a szerződésben foglaltaktól. A legtöbben általában erre a dologra csak legyintenek, pedig, ha az eltérés a szerződésben megengedett tűréshatáron kívülre esik, ami általában 1-3%, akkor több százezer vagy akár több millió forinttal többet fizettünk ki alaptalanul. Ezért is van szükség arra, hogy a műszaki átadás során centit ragadjunk, és a lakás minden négyzetméterét felmérjük. 

Emellett érdemes még ellenőrizni a teljes vezetékrendszert, amely magában foglalja a villany, a gáz, a víz- és a csatornarendszer működését, valamint a kábeltévé és az internetet vezetékek elhelyezését. De nem feledkezhetünk meg a közüzemi mérőórák meglétének és érintetlenségének ellenőrzéséről, a burkolatok felhelyezésének, a nyílászárók beépítésének és a festés minőségének lecsekolásáról sem. 

Ezenkívül a házban érdemes még megnézni a redőnyök és a kapcsolók a működését, a szigetelést, a belmagasságot, a falak függőlegességét és az olyan beépített extra dolgokat, mint amilyen például a légkondi.

Mi a helyzet akkor, ha ezekkel kapcsolatban problémát észleltünk?

Abban az esetben pedig, ha valamilyen hiányosságot észlelünk a bejárás során, akkor lehetőségünk van megtagadni az átvételt, ami bekerül a jegyzőkönyvbe, és egy határidő kiszabása is megtörténik. A kivitelezőnek eddig az időpontig kell orvosolnia az esetleges problémákat.

Miután ez letelt, és mindent rendben találtunk, következhet a szükséges dokumentáció átadása, amely általában magában foglalja a főbb mozgatható építményszerkezetek kezelési útmutatóját, üzemeltetés és karbantartási utasításokat, a jegyzőkönyveket a nyomáspróbáról, a villamos berendezés felülvizsgálatának eredményeiről szóló iratokat, a beépített szerelvények és a közüzemi mérőórák jótállási jegyeit.

Ha ezek közül egy is hiányzik, akkor ismét lehetőségünk nyílik arra, hogy megtagadjuk a birtokbavételt. Amennyiben viszont hiánytalanul megkaptuk a dokumentációt, akkor már semmi sem állhat az utunkba, hogy beköltözzünk.