Figyelemre méltó kripto történések 2023-ban

Az elmúlt évtizedben hatalmas változásoknak lehettünk tanúi a kriptovaluta piacán. Míg a a 2021-es évben hihetetlenül sikeres volt, addig 2022-ben a kriptokereskedők világszerte a legrosszabb rémálmaikat élték át az FTX összeomlásával és a kriptopiac hanyatlásával.

2023 viszont biztatóan indult, mivel a Bitcoin értéke január 1-je óta 35%-kal emelkedett az amerikai jegybank kamatemelése miatt. Az azonban komoly kétségeket kel a befektetőkben, hogy a törvényhozó testületek világszerte egyre szigorúbb megközelítést alkalmaznak a kriptoval kapcsolatban.

Hogy mit hoz majd a jövő, azt nem tudjuk megjósolni, de akad néhány igazán érdekes kriptotörténés az idei évben, amelyről érdemes néhány szót ejteni.

Ethereum Shanghai Hard Fork

Az Ethereum ára közel 30%-kal emelkedett 2023 eleje óta. Bár ennek egyik fő oka a javuló gazdasági környezet volt, egy másik fő tényező a márciusban sorra került Shanghai Hard Fork volt.

De mi is ez pontosan? A Shanghai Hard Fork a 2022. szeptemberi The Merge óta az Ethereum egyik legnagyobb frissítése, amely során mélyebb változtatások lettek végrehajtva a blokklánc kódjában. Ezeknek köszönhetően pedig a nem frissített Node-ok már nem lesznek képesek a jövőben feldolgozni a tranzakciókat vagy új blokkokat beilleszteni a blokkláncba.

Végül pedig ETH Layer 2 egyre növekvő népszerűsége

Aki egy kicsit is jártas a kriptok világában tudja, hogy az Ethereum két blokkláncból tevődik össze. Az egyik a Layer 1, ami a blokklánc architektúra alapszintjére utal. A másik pedig a Layer 2, ami a főláncra épülő párhuzamos hálózatokat foglalja magába.

Az utóbbi olyannyira népszerűvé vált, hogy tavaly júniushoz képest tízszeres növekedést mutat. Valószínűleg ez a decentralizált applikáció azért terjedt el ennyire, mert lehetővé teszi a kereskedőknek, hogy közvetítők nélkül kereskedjenek pénzügyi származtatott termékekkel.