A hitelképességünk javítása

A hitelképesség megállapítása az egyes országokban különböző módokon történik. Az USA-ban például a Fair Isaac Corporation által kiszámított FICO pontszám alapján, amelynek nagysága általában 300 és 850 között mozog, és olyan tényezők figyelembevételével történik a megállapítása, mint a fizetési történet, fennálló tartozás, új hitelek száma és a felvett hitelek típusai.

Ezzel szemben Magyarországon nem létezik egységes séma, minden banknak megvan a maga egyedileg kidolgozott szabályzata a minősítésre. A legtöbb helyen általában az ügyfeleket többféle kategóriába sorolják, amelyekhez mind-mind eltérő kamatszintek tartoznak.

Bár elég elkeserítő tud lenni, ha a velünk szemben ülő bankár elsőre csillagászati kamatot állapít meg, de nem szabad kétségbe esni. Számos olyan módszer létezik ugyanis, amellyel javíthatunk a hitelképességünkön.

A bankszámlánk rendbe hozása

A hitelképesség megállapítása során nem csupán a számokat veszik figyelembe, hanem azt is, hogy bankszámlakivonatunk mennyire van rendben. Ha a pénzintézet bonyolított pénzmozgásokat, például beazonosítatlan utalásokat lát rajta, akkor garantáltan rosszabb kategóriába sorol majd minket.

Számlák időben történő befizetése

A leghatékonyabban úgy tudunk javítani a hitelképességünkön, ha minden hónapban időben kifizetjük a hitelkártya- és hitelszámláinkat. Egy vagy több hónapos késedelem ugyanis jelentősen visszavetheti a pontszámainkat.

Alacsony hitelfelhasználás

Bár nem nagyon hirdetik, de a bankok a hitelfelhasználás mértékét is rendkívül komolyan veszik. A szakértők azt szokták javasolni, hogy tartsuk minimum 30% alatt tartsuk. Ez lényegében annyit jelent, hogy ha 10 milliós a hitelkeretünk, akkor a felvett hitel összege nem lehet több, mint 3 millió forint.